Kompost – pielęgnacja ogrodu

Pierwsze promyki wiosennego słońca, ciepły powiew powietrza oraz pączkujące po zimie drzewa to znak dla wszystkich miłośników zieleni, że najwyższa pora rozpocząć prace sprowadzające się do pielęgnacji ogrodu. Dzięki nim nasz ogród latem będzie zachwycać swoim niepowtarzalnym pięknem wyrażonym poprzez harmonijnie rozwijającą się roślinność, która absorbuje uwagę swoją soczystą zielenią przeplataną intensywnymi odcieniami kwiatów i owoców.

Kompost – złoto dla ogrodników

W czasie wiosennego sadzenia roślinności niezwykle istotną czynnością jest nawożenie gleby. To proces, dzięki któremu ziemia zostaje wzbogacona wartościami odżywczymi. W ten sposób zwiększa się jej żyzność, co ma z kolei bezpośredni wpływ na jakość roślin.

Decydując się na nawożenie gleby, można skorzystać ze sztucznych preparatów mineralnych, jednak w naszej opinii o wiele efektywniejszym i lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie kompostu. Jest to prawdziwe złoto dla Twoich roślin, cenny składnik, dzięki któremu będą mogły się rozwijać we właściwy sposób. Posiada on wiele istotnych zalet, o których powinna pamiętać każda osoba, która chce zadbać o rośliny w swoim ogrodzie:

  • wzbogaca glebę w próchnicę,
  • spulchnia glebę,
  • zatrzymuje wodę,
  • jest źródłem łatwo przyswajalnych substancji odżywczych,
  • nadaje się dla wszystkich roślin,
  • nie stwarza zagrożenia przenawożenia lub zatrucia środowiska.

 

Kompostowanie

Kompost to naturalny nawóz, który powstaje w wyniku rozkładu tlenowego resztek roślinnych przez mikroorganizmy. Miłośnikom ogrodnictwa, którzy zamierzają wytworzyć własny kompost, polecamy wykorzystanie kompostownika.

To specjalna forma wykonana z tworzywa sztucznego, której zadaniem jest magazynowanie kompostu. Gwarantuje ona nie tylko estetykę, ale również zapewnia właściwą izolację termiczną oraz zabezpiecza zawartość przed wiatrem i wysuszaniem. W kompostowniku umieszczamy wszystkie składniki, które są niezbędne do wytworzenia tego naturalnego nawozu. W tym celu można wykorzystać zdrowe resztki roślinne, chwasty bez nasion, liście, popiół drzewny, roślinne resztki jedzenia. Im bardziej zróżnicowany jest materiał, z którego wytwarza się kompost, tym wyższa będzie jakość finalnego wyrobu.

Naturalne wspomagacze

Wielu ogrodników wytwarzających kompost decyduje się na organiczne preparaty, które przyspieszają proces produkcji oraz pozwalają wytworzyć materiał o znacznie lepszej jakości. Doskonałym przykładem jest środek Eco9 KOMPOST, który dodaje się do kompostu w proporcji 1l/100kg masy organicznej. Jest to skuteczne rozwiązanie, z którego zdecydowanie warto skorzystać, ponieważ wpływa ono bezpośrednio na ograniczenie straty węgla i azotu w porównaniu z metodami tradycyjnymi.

ECO9 KOMPOST  - PREPARAT DO KOMPOSTOWANIA

Proces dojrzewania kompostu oscyluje w granicach 18 miesięcy, jednak dzięki właściwym zabiegom takim jak używanie organicznych preparatów okres ten można skrócić nawet do 9 miesięcy. Dojrzały kompost należy wkopać do górnej warstwy ziemi. W ten sposób wytwarza się próchnicza warstwa, która ma istotny wpływ na rozwój roślin ogrodowych.

 

Interesujący artykuł? Przeczytaj także o...

Wiele osób nieustannie narzeka na zwiększające się koszty utrzymania domu lub mieszkania. Sprzyjają temu wysokie ceny mediów, takich jak prąd czy gaz, w stosunku do relatywnie niskich zarobków. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na bierną postawę. Istnieje kilkanaście sprawdzonych metod,... więcej
Wielu z nas marzy o pięknym oczku wodnym w swoim ogrodzie. Może się wydawać, że najważniejsze to po prostu znaleźć odpowiednie miejsce, wykopać dziurę, zalać ją wodą i gotowe... Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że samo wykopanie oczka wodnego to dopiero początek. Prawdziwa przygoda i... więcej
Początek sierpnia to czas, w którym na polskich wsiach dobiega końca okres żniw. Wydawać by się mogło, że po okresie ciężkiej pracy powinien nastąpić wypoczynek, jednak rolnictwo to specyficzna dziedzina, w której pracuje się niemal przez cały rok. Współczesnym rolnikom z pomocą przychodzą jednak... więcej