Najprościej rzecz ujmując separatorów tłuszczu używa się do oczyszczania ścieków, które zawierają duże ilości substancji tłustych. Używa się ich więc wszędzie tam gdzie konieczne jest oddzielenie tłuszczów w postaci olejów roślinnych czy zwierzęcych od ścieków. Tłuszcze występują w trzech stanach: ciekłym, stałym i półstałym oraz dzielą się na dwie grupy, tak jak już wspominaliśmy wcześniej – na tłuszcze roślinne i zwierzęce.
Urządzenia te sprawdzają się najczęściej w obiektach takich jak:
- restauracje,
- hotele,
- duże przedsiębiorstwa gastronomiczne,
- mleczarnie,
- serownie,
- jadłodajnie,
- olejarnie,
- kuchnie przyszpitalne,
- fabryki mięsne.
Do tłuszczów zwierzęcych zaliczmy słoninę, masło, smalec czy łój. Tłuszcze roślinne to różnego rodzaju oleje m.in rzepakowy czy słonecznikowy. Obecne w dużych przedsiębiorstwach spożywczych tłuszcze, negatywnie wpływają na działanie sieci kanalizacyjnych. Powodują zarastanie rur oraz zmniejszają ich przepływ. Również rozkład tego typu substancji objawia się nieprzyjemnym zapachem. Dlatego też, niezbędne jest używanie separatorów aby oddzielić tłuszcze wszędzie tam gdzie występuje ich nadmierne wykorzystanie.
Jak działa separator tłuszczu?
Separatory nazywane są urządzeniami przepływowymi co oznacza, że w ich wnętrzu następuje mechaniczne oddzielenie tłuszczów od pozostałej reszty ścieków. Cząsteczki tłuszczu ze względu na to, że ich gęstość jest mniejsza od gęstości wody są gromadzone na jej powierzchni. Konstrukcja całego urządzenia pozwala więc na to, aby przepływ ścieków był prawidłowy, a oddzielone substancje tłuste nie wydostają się z separatora. Substancje, które charakteryzują się dość dużą gęstością opadają na dno zbiornika.
Rodzaje separatorów
Wyróżniamy separatory tłuszczu z osadnikiem lub bez osadnika. Separatory tłuszczu z osadnikiem stosowane są wszędzie tam gdzie w ściekach oprócz tłuszczów znajduje się również zawiesina.
Osadnik ma zapewniać skuteczność oczyszczania oraz dbać o to, aby pojemność magazynowania osadu była odpowiednia. Separatory z osadnikiem należy stosować w zakładach i obiektach, które charakteryzują się podwyższonym odprowadzaniem osadów. Przepływ nominalny oferowanych przez nas separatorów z osadnikiem wynosi od 2l/s – 8l/s.
Separatory tłuszczu bez osadnika stosowane są w przypadku gdy ścieki zawierają łatwe do oczyszczenia części stałe. Tego typu urządzenia wykorzystywane są głównie w przetwórstwie rybnym i muszą być wyposażone w sito umieszczone na wlocie. W ten sposób mechanizm jest zdolny do wyłapywania większych części stałych. Przepływ nominalny naszych separatorów bez osadnika wynosi 0,5l/s – 10l/s.
Duża ilość tłuszczu negatywnie wpływa na pracę oczyszczalni dlatego też, tak ważne jest stosowanie odpowiednich urządzeń do ich separacji. Wybór odpowiedniego separatora powinien być podyktowany tym, jaka gęstość charakteryzuje oddzielane tłuszcze, jaka liczba posiłków wydawana jest codziennie w restauracjach i innych tego tupu obiektach, a także jaka jaka jest maksymalna wartość przepływu i temperatura ścieków.